Chcete v podzimním sychravém počasí podpořit imunitu a sázíte na vitamín C? Poradíme vám, jak si ho dopřát v co nejlepší formě. I na ní totiž záleží, nakolik ho vaše tělo nakonec využije.
Nejdřív se podívejme, k čemu všemu vitamín C potřebujeme. Kromě přirozené obranyschopnosti organismu má příznivý vliv i na správnou činnost nervové soustavy a psychiky, pro kterou bývá podzim náročným obdobím. Tím ale výčet blahodárného působení Céčka zdaleka nekončí. Přispívá také k ochraně buněk před oxidativním stresem a podporuje normální tvorbu kolagenu, který pro svou správnou funkci potřebují jak kosti, zuby a kůže, tak například krevní cévy.
Nároky na množství tohoto vitamínu rostou nejen se zvyšující se pohybovou aktivitou, ale i s celkovou zátěží, tedy například v souvislosti se stresem nebo nepříznivým vnějším prostředím.
Vitamín C si, stejně jako další vitamíny, náš organismus neumí vytvořit. Nedělá si dokonce ani jeho zásoby, a tak je závislý na jeho pravidelném doplňování, které je zcela v naší režii. Primárním zdrojem by měla být pestrá a vyvážená strava, jenže tu si dopřává málokdo. Na množství vitamínu C v potravinách mají navíc vliv jak podmínky pěstování, tak zpracování jednotlivých surovin. Proto jsme pro vás připravili praktické tipy, jak si vitamín C dopřát co nejefektivněji.

Přírodní zdroje
Zajímavé je, ačkoliv si většina z nás v souvislosti s tímto vitamínem vybaví citrusy, mnohem bohatší na něj jsou typické podzimní plody, které vídáme na zahrádkách nebo při procházkách přírodou. Jsou jimi plody šípků a rakytníku řešetlákového, a to především v čerstvé podobě. Vrátíme-li se zpět do regálů v obchodě, sáhněte například po kiwi a v sezóně také po jahodách. Ze zeleniny je známým zdrojem vitamínu C červená paprika, kromě ní se ale hodí i květák, kapusta, brokolice nebo třeba petrželová nať.
Rozhoduje úprava
Vitamín C je citlivý na teplotu, a proto je ovoce i zeleninu ideální konzumovat zasyrova. Pokud surovina vyžaduje tepelnou úpravu, je mnohem lepší napařování nebo chvilkové spaření než dlouhé vaření. Vyšší množství vitamínu C v potravinách zachováte, když je ochráníte přes světlem a nenecháte je zbytečně na vzduchu. Pomeranč tak loupejte těsně před tím, než ho budete jíst. Stejně tak zeleninu krájejte bezprostředně před konzumací. Chcete-li si Céčko dopřát v tekuté formě, je lepší připravit si čerstvou šťávu než kupovat balené džusy. Dobrou volbou je i popíjení vody, do níž vymačkáte čerstvý citron.
Liposomy pro lepší vstřebatelnost
Pokud chcete vyzkoušet některý z přípravků s obsahem vitamínu C, doporučujeme sáhnout po tom, který jej obsahuje v takzvané liposomální formě. Liposomy jsou drobné kapénky, jejichž polopropustný obal zjednodušeně řečeno chrání účinnou látku při cestě naším zažívacím traktem. Zajišťuje tak její optimální uvolnění a vstřebání do krve, aby z ní měl náš organismus co možná největší užitek.
Na to sází i novinka Liftea Liposomální vitamín C, jejíž předností je také vysoké množství účinné látky. V denní doporučené dávce jde o 1 000 mg vitamínu C. Tekutá forma, v níž je přípravek dostupný, usnadňuje nejen vstřebávání účinné látky, ale i užívání přípravku všem, kteří neradi polykají tablety. Příjemná je i jahodová příchuť. Bonusem je liposomální vitamín E přispívající k ochraně buněk před oxidativním stresem. I ten najdete ve složení přípravku, který můžete pořídit jak na našem e-shopu, tak ve vybraných lékárnách. Doporučená maloobchodní cena nového Liftea Liposomálního vitamínu C je 499 Kč/250 ml. Doporučená denní dávka pro dospělého vás tak vyjde na necelých 10 Kč, což je v rámci péče o zdraví vcelku zanedbatelná a zároveň dobře vynaložená investice. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.