Jalovec obecný – aromatické koření pro zdravé ledviny

Jalovec je bylina používaná jako součást odvodňovacích kúr. Má schopnost zvyšovat množství vylučované moči a zbavovat tělo přebytečných tekutin.

Borovička a gin jsou bezpochyby typem alkoholu, u kterého jejich milovníci budou tvrdit, že kudy teče, tudy léčí. A nebudou daleko od pravdy, protože plody jalovce, které dávají tomuto pití charakteristickou vůni a chuť, využívá i farmaceutický průmysl.

Jalovec obecný (Juniperus communis L.) je neopadavý, pomalu rostoucí keř až strom z čeledi cypřišovitých (Cupressaceae), dorůstá výšky 5–15 metrů. Vyskytuje se od nížin až po hory, na světlých slunných stanovištích, často na písčitém nebo kamenitém podkladu. U nás byl dříve rozšířen po celém území, nyní spíš roztroušeně až vzácně. Z tohoto důvodu je jalovec řazen mezi ohrožené druhy. Jeho sloupovitě tvarované kultivary se často vysazují jako okrasná dřevina.

Jalovec obecný (Juniperus communis L.) je neopadavý, pomalu rostoucí keř až strom z čeledi cypřišovitých (Cupressaceae), dorůstá výšky 5–15 metrů.

Jalovec obecný (Juniperus communis L.) je neopadavý, pomalu rostoucí keř až strom z čeledi cypřišovitých (Cupressaceae), dorůstá výšky 5–15 metrů.

Plody jalovce jsou tzv. jalovčinky, zdužnatělé kulovité šištice tmavě modré až černé barvy, které dozrávají druhým rokem. Právě tyto plody jsou již od středověku sbírány pro své léčivé účinky. Léčitelka Hildegarda z Bingenu je používala při horečkách a jako močopudný prostředek. Pro jejich dezinfekční účinky doporučovali při morových epidemiích lékaři jalovčinky žvýkat a kouřem z větviček jalovce se dezinfikovalo obydlí. I dnes se žvýkání jalovčinek doporučuje, a to zejména v případě, kdy usilujeme o detoxikaci organismu.

Hlavní léčebné použití jalovce je při močových onemocněních, například při bílkovině v moči (používá se směs jalovce, vřesu a břízy). Jalovčinky jsou rovněž obsaženy v nejrůznějších močopudných čajových směsích. Pokud ale trpíte na záněty ledvin, je lepší se jalovci vyhnout. Z plodů jalovce se také připravují koupele proti revmatismu, protože jalovec pozitivně ovlivňuje metabolismus v kloubech.

Víte, že …

má jalovec schopnost zvyšovat množství vylučované moči a zbavovat tak tělo přebytečných tekutin? Současně podporuje činnost ledvin, lymfatického systému a trávení.

Kde se ještě jalovec uplatní?

Neméně důležité je využití jalovce a jeho jalovčinek v kuchyni. Z arabské kuchyně je známá jalovcová marmeláda, které byly připisovány i léčivé účinky. V našich zemích se jalovec používá zejména při přípravě zvěřiny. Kromě toho je rovněž významnou součástí některých lihovin. K nejznámějším patří gin a borovička, kterým dává jejich nezaměnitelnou chuť. Za zmínku stojí i použití dřeva jalovce na výrobu dýmek.

Jalovec je bylina používaná jako součást odvodňovacích kúr. Má schopnost zvyšovat množství vylučované moči a zbavovat tělo přebytečných tekutin.

Jalovec je bylina používaná jako součást odvodňovacích kúr. Má schopnost zvyšovat množství vylučované moči a zbavovat tělo přebytečných tekutin.

Jalovec v přípravku Liftea Bylinky na odvodnění forte

Jalovec najdete v doplňku stravy Liftea Bylinky na odvodnění forte jako jednu ze čtyř účinných bylin. Silice obsažené v jalovci zvyšují prokrvení ledvin, a tím zvyšují množství primární moči.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu