Potenciál kurkumy pro naše zdraví není ještě rozhodně zcela probádán. Přesto je už nyní díky kurkuminu považována za superpotravinu.
V Indii je kurkuma považována za svatou a nenahraditelnou. Barví se jí šaty buddhistických mnichů, dává chuť mnohým pokrmům, díky čemu se jí říká indický šafrán. Dle ajurvédy je ale i účinným léčivem. Kurkuma dlouhá, nebo také kurkumovník dlouhý (Curcuma longa L.) je vytrvalá bylina s hlízovitě zduřelým, článkovaným oddenkem, velmi podobným oddenku zázvoru. Podoba není náhodná, kurkuma totiž patří do čeledi zázvorovité (Zingiberaceae). Listy, které z oddenku vyrůstají, jsou před rozvinutím kornoutovitě svinuté, poté dlouze řapíkaté, široce kopinaté a až 50 cm dlouhé. Mezi listy vyrůstá přímý, asi 15 cm vysoký stvol, zakončený hustým klasem bledě žlutých květů. Plodem je trojpouzdrá mnohosemenná tobolka, která se v době zralosti otevírá třemi chlopněmi.
Kurkuma se jako užitková rostlina pěstuje v jižní a jihovýchodní Asii, především v Indii, Číně, Vietnamu a v Kambodži, najdeme ji ale také v Peru nebo na Jamajce. Její oddenek místní obyvatelé používají buď čerstvý, ten se přidává například do nakládané zeleniny, nebo se suší a používá jako koření – buď samostatně, nebo jako součást směsi kari a tandoori. V Evropě se s kurkumou setkáme pouze v sušené formě.
Využití kurkumy jako léčivky
Podle ajurvédské medicíny je kurkuma, zejména v kombinaci se zázvorem, velmi vhodná pro dobrou funkci jater. Dále působí pozitivně na prokrvení a zmenšuje nebezpečí tvorby krevních sraženin, zevně ji lze použít na různá poranění a hnisající rány. Kurkumin, dodávající kurkumě žlutou barvu, považuje dokonce přírodní medicína za preventivní prostředek proti rakovině.
Moderní medicína je zatím k využití kurkumy poměrně skeptická a účinky kurkuminu i dalších látek v kurkumě obsažených (silice) jsou předmětem mnoha vědeckých studií, které se ale dost často rozcházejí ve výsledcích a jejich interpretaci.

Kde ještě se kurkuma uplatní?
Jak již bylo zmíněno, kurkuma je nenahraditelnou součástí jihoasijské kuchyně, Uplatňuje se zejména při přípravě zeleninových pokrmů a ryb. Kurkumin, který se z kurkumy izoluje, se pod kódem E100 používá jako potravinářské barvivo do pudinků, hořčic, margarínů nebo limonád.
Zajímavostí je, že čaj z kurkumy lze použít jako neviditelný inkoust, kdy se písmo objeví po potření napsaného textu octem.

Kurkuma v přípravku Liftea
Účinnou látku kurkumy – kurkumin, obsahuje doplněk stravy Liftea Kurkumin. Spolu s obsaženým inulinem podporuje správnou činnost trávicí soustavy – především žlučníku a jater, ale i slinivky.
Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu