Potenciál kurkumy pro naše zdraví není ještě rozhodně zcela probádán. Přesto je už nyní díky kurkuminu považována za superpotravinu.
Potenciál kurkumy pro naše zdraví není ještě rozhodně zcela probádán. Přesto je už nyní díky kurkuminu považována za superpotravinu.

Kurkuma dlouhá – zlatá bohyně pro kuchyni i do lékárny

Potenciál kurkumy pro naše zdraví není ještě rozhodně zcela probádán. Přesto je už nyní díky kurkuminu považována za superpotravinu.

V Indii je kurkuma považována za svatou a nenahraditelnou. Barví se jí šaty buddhistických mnichů, dává chuť mnohým pokrmům, díky čemu se jí říká indický šafrán. Dle ajurvédy je ale i účinným léčivem. Kurkuma dlouhá, nebo také kurkumovník dlouhý (Curcuma longa L.) je vytrvalá bylina s hlízovitě zduřelým, článkovaným oddenkem, velmi podobným oddenku zázvoru. Podoba není náhodná, kurkuma totiž patří do čeledi zázvorovité (Zingiberaceae). Listy, které z oddenku vyrůstají, jsou před rozvinutím kornoutovitě svinuté, poté dlouze řapíkaté, široce kopinaté a až 50 cm dlouhé. Mezi listy vyrůstá přímý, asi 15 cm vysoký stvol, zakončený hustým klasem bledě žlutých květů. Plodem je trojpouzdrá mnohosemenná tobolka, která se v době zralosti otevírá třemi chlopněmi.

V Indii je kurkuma považována za svatou a nenahraditelnou. Barví se jí šaty buddhistických mnichů, dává chuť mnohým pokrmům, díky čemu se jí říká indický šafrán
V Indii je kurkuma považována za svatou a nenahraditelnou. Barví se jí šaty buddhistických mnichů, dává chuť mnohým pokrmům, díky čemu se jí říká indický šafrán

Kurkuma se jako užitková rostlina pěstuje v jižní a jihovýchodní Asii, především v Indii, Číně, Vietnamu a v Kambodži, najdeme ji ale také v Peru nebo na Jamajce. Její oddenek místní obyvatelé používají buď čerstvý, ten se přidává například do nakládané zeleniny, nebo se suší a používá jako koření – buď samostatně, nebo jako součást směsi kari a tandoori. V Evropě se s kurkumou setkáme pouze v sušené formě.

Využití kurkumy jako léčivky

Podle ajurvédské medicíny je kurkuma, zejména v kombinaci se zázvorem, velmi vhodná pro dobrou funkci jater. Dále působí pozitivně na prokrvení a zmenšuje nebezpečí tvorby krevních sraženin, zevně ji lze použít na různá poranění a hnisající rány. Kurkumin, dodávající kurkumě žlutou barvu, považuje dokonce přírodní medicína za preventivní prostředek proti rakovině.

Moderní medicína je zatím k využití kurkumy poměrně skeptická a účinky kurkuminu i dalších látek v kurkumě obsažených (silice) jsou předmětem mnoha vědeckých studií, které se ale dost často rozcházejí ve výsledcích a jejich interpretaci.

Podle ajurvédské medicíny je kurkuma, zejména v kombinaci se zázvorem, velmi vhodná pro dobrou funkci jater.
Podle ajurvédské medicíny je kurkuma, zejména v kombinaci se zázvorem, velmi vhodná pro dobrou funkci jater.

Kde ještě se kurkuma uplatní?

Jak již bylo zmíněno, kurkuma je nenahraditelnou součástí jihoasijské kuchyně, Uplatňuje se zejména při přípravě zeleninových pokrmů a ryb. Kurkumin, který se z kurkumy izoluje, se pod kódem E100 používá jako potravinářské barvivo do pudinků, hořčic, margarínů nebo limonád.

Zajímavostí je, že čaj z kurkumy lze použít jako neviditelný inkoust, kdy se písmo objeví po potření napsaného textu octem.

Kurkumin, který se z kurkumy izoluje, se pod kódem E100 používá jako potravinářské barvivo do pudinků, hořčic, margarínů nebo limonád.
Kurkumin, který se z kurkumy izoluje, se pod kódem E100 používá jako potravinářské barvivo do pudinků, hořčic, margarínů nebo limonád.

Kurkuma v přípravku Liftea

Účinnou látku kurkumy – kurkumin, obsahuje doplněk stravy Liftea Kurkumin. Spolu s obsaženým inulinem podporuje správnou činnost trávicí soustavy – především žlučníku a jater, ale i slinivky. 

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu