Petržel patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější zeleninu vůbec. Nejenže dobře chutná, ale její konzumace je pro naše tělo více než prospěšná.
Petržel patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější zeleninu vůbec. Nejenže dobře chutná, ale její konzumace je pro naše tělo více než prospěšná.

Petržel zahradní – „superpotravina“ nejen pro močové cesty

Petržel patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější zeleninu vůbec. Nejenže dobře chutná, ale její konzumace je pro naše tělo více než prospěšná.

Petržel, přesněji petržel zahradní (lat. Petroselinum crispum) z čeledi miříkovitých (Apiaceae), je dvouletá rostlina, vytvářející prvním rokem přízemní růžici několikanásobně zpeřených listů, vyrůstajících z dužnatého vřetenovitého kořene, který je silně aromatický a na povrchu bílý. Druhým rokem vyrůstá z kořene petržele asi metr vysoká lodyha nesoucí květenství drobných žlutozelených květů. Plod je vejčitá dvojnažka, která se snadno rozpadá.

Petržel patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější zeleninu vůbec. Nejenže dobře chutná, ale její konzumace je pro naše tělo více než prospěšná.
Petržel patří mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější zeleninu vůbec. Nejenže dobře chutná, ale její konzumace je pro naše tělo více než prospěšná.

Tato tradiční zelenina, petržel, pochází z východní části Středozemí, ale již po staletí se pěstuje po celé Evropě. Pro kulinářské účely byly vyšlechtěny dvě formy. Petržel kořenová (forma radicosum) a petržel listová – kudrnka (forma foliosum). Mimo velmi široké využití v kuchyni, o kterém by se dala napsat nejedna kniha, jsou ale kořen i listy petržele velmi ceněnou léčivkou.

Využití petržele jako léčivky

Kořeny petržele obsahují vitaminy A, B, C, E a řadu minerálních prvků, jako jsou draslík, fosfor, hořčík, železo nebo vápník. Hlavní účinnou látkou jsou silice, zejména apiol a terpeny. Ty působí jako diuretikum, proto je petržel významnou složkou urologických čajů. Kromě toho mají silice i významný dezinfekční účinek. Petržel dále podle herbářů a přírodní medicíny napomáhá zvýšení průtoku krve v ledvinách, působí na rozšiřování cév, nepatrně snižuje krevní tlak, působí na trávicí trakt zvyšováním sekrece trávicích enzymů a uvolněním křečí hladkého svalstva. Petržel také může pomoci při zvýšené plynatosti, působí protikřečově a dokáže bojovat proti střevním parazitům.

Mimo velmi široké využití v kuchyni, o kterém by se dala napsat nejedna kniha, jsou ale kořen i listy petržele velmi ceněnou léčivkou.
Mimo velmi široké využití v kuchyni, o kterém by se dala napsat nejedna kniha, jsou ale kořen i listy petržele velmi ceněnou léčivkou.

Listy petržele obsahují velmi vysoké množství chlorofylu, který podporuje krvetvorbu, zároveň také neutralizuje pachy. Žvýkání petrželových lístků je proto doporučováno při problémech se zápachem z úst. Kromě toho jsou listy velmi dobrým zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro těhotné ženy a hraje významnou roli při vývoji plodu. Současně bývá doporučována jako prevence rakovinného bujení buněk a degenerativních změn na mozku. Šťáva z petrželové nati byla v minulosti podávána při porodu na zlepšení děložních stahů.

Petržel v přípravku Liftea Bylinky na odvodnění

Petržel najdete v doplňku stravy Liftea bylinky na odvodnění forte. Zde se využívají jeho vlastnosti v kombinaci s dalšími třemi bylinami – jalovcem obecným, kopřivou dvoudomou a břízou. Tyto byliny jako celek podporují fungování močových cest, napomáhají vylučování přebytečných tekutin, pomáhají eliminovat otoky končetin a podporují látkovou výměnu. Svými pozitivními vlastnostmi na organismus přispívají i ke zmírnění únavy a odstraňují pocity vyčerpání.

Petržel, přesněji petržel zahradní (lat. Petroselinum crispum) z čeledi miříkovitých (Apiaceae), je dvouletá rostlina, vytvářející prvním rokem přízemní růžici několikanásobně zpeřených listů, vyrůstajících z dužnatého vřetenovitého kořene, který je silně aromatický a na povrchu bílý.
Petržel, přesněji petržel zahradní (lat. Petroselinum crispum) z čeledi miříkovitých (Apiaceae), je dvouletá rostlina, vytvářející prvním rokem přízemní růžici několikanásobně zpeřených listů, vyrůstajících z dužnatého vřetenovitého kořene, který je silně aromatický a na povrchu bílý.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu