Obvykle si na ně vzpomeneme, až když už je pozdě. Přitom silné srdce a dobré cévy jsou základem zdraví a zaslouží si naši pozornost dnes a denně.
Víte, že na nemoci srdce a cév umírá i dnes každý druhý Čech? Přestože počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění neustále klesá, za posledních 30 let zhruba o 20 %, pořád je toto číslo příliš vysoké na to, abychom jej brali na lehkou váhu. Za snížením počtu úmrtí stojí především stále úspěšnější operace, dostupnost kvalitních léků, ale i prevence. Hlídáme si krevní tlak či se snažíme snižovat svůj cholesterol zejména díky zdravějšímu stravování a životnímu stylu. A víte, že některé potraviny a bylinky nejenže náš cholesterol nezvyšují, ale dovedou dokonce pro naše srdce a cévy aktivně pracovat? Tři z nich najdeme i v jednom z doplňků stravy Liftea – hloh, jmelí a česnek. Užívat tyto tři tradiční bylinky pro silné srdce a dobré cévy bychom měli nejen ve chvíli, kdy už se u nás první příznaky nemoci srdce a cév objeví, ale začít s nimi i preventivně.
Hloh, jmelí a česnek – skvělé trio pro silné srdce a dobré cévy
Každá z těchto tří rostlin – hloh, jmelí a česnek, se v bylinářství, ale i v moderní medicíně hojně užívá pro problémy kardiovaskulárního systému. Spolu tvoří jakousi „svatou trojici“ pro silné srdce a dobré cévy. Hloh obecný (Crataegus laevigata) je tradičně užívanou bylinou pro léčbu problémů srdce, mírně snižuje krevní tlak a díky obsahu triterpenových kyselin napomáhá rozšiřování cév.

Symbol Vánoc, jmelí bílé (Viscum album) byste si nejspíš podobně jako hloh na svůj talíř hned tak nenaservírovali. Přitom je to dokonalý pomocník pro regulaci krevního tlaku. Má schopnost rozšiřovat krevní vlásečnice i odstraňovat vápenaté usazeniny v cévním systému.

Třetí z tria bylin pro silné a zdravé srdce a cévy, česnek kuchyňský (Allium sativum), sice v naší kuchyni obvykle nechybí, ale mnozí z nás jej ignorují kvůli jeho pachu. V tomto případě je česnek jako bylinu optimální užívat v podobě doplňku stravy, jakým je Liftea – hloh, jmelí a česnek. Česnek je ceněný doslova jako elixír zdraví a prospěšný je i pro naše srdce a cévy. Už v lidovém léčitelství se používal pro snižování tlaku a rovněž jako podpůrný prostředek při léčbě křečových žil.

Zdravé srdce a cévy mají základ v našem jídelníčku
Doplňky stravy samozřejmě nikdy 100% nenahradí vyváženou a pestrou stravu. Takže kromě užívání doplňku stravy Liftea – hloh, jmelí a česnek s třemi osvědčenými bylinami na srdce a cévy, nezapomeňte ani na vyvážený jídelníček. Určitě nejde jen o radikální nízkokalorickou dietu bez cukrů či tuků. Možná vás překvapí, že pro silné srdce a dobré cévy jsou důležité i tuky – jenom musí jít o ty správné. Do svého jídelníčku bychom měli zařadit určitě tučné ryby bohaté na omega 3 tuky, obsahující EPA a DHA kyseliny. Jsou to například tuňák, makrela nebo sardinky. Na náš talíř patří alespoň dvakrát týdně. Zdravé tuky pro srdce pak najdeme i v avokádu, v hitu dnešní doby – v kokosovém oleji, v olivovém oleji, obsahují jej ořechy nebo lněné semínko.

Určitě bychom neměli na talíři opomenout mnoho druhů srdci a cévám prospěšné zeleniny. Například chřest pročišťuje cévy, snižuje krevní tlak a je prevencí před vznikem krevních sraženin. Brokolice díky obsahu vitamínu K zabraňuje kornatění tepen, uvádí do normálu náš krevní tlak a zabraňuje vzniku škodlivého typu cholesterolu v našem těle. Další pomocník pro náš kardiovaskulární systém, špenát, snižuje krevní tlak a má schopnost udržovat naše cévy čistými. Poslední výzkumy ukazují, že je díky obsahu folátů schopen zabraňovat ateroskleróze čili kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek do jejich stěn. A zdravých potravin pro srdce a cévy je mnohem více. V jejich kombinaci s bylinkami pro srdce a cévy, jako jsou hloh, jmelí a česnek, můžeme našemu srdci a cévám podat pomocnou ruku. Vysoký tlak a vysoký cholesterol už nemusí být naší hrozbou.
Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu